Bio

 

Chords, eller Jens Resch som det står i passet, är utan tvekan en av Sveriges mest mångfacetterade artister. Utöver två tidigare soloskivor har han gett ut tre album med reggaeprojektet Helt Off, turnerat frekvent med Timbuktu samt gästat och producerat på ett flertal andra artisters skivor. De senaste tio åren har Chords varit en tydlig förgrundsfigur för svensk hip- hop samtidigt som han rört sig fritt mellan andra genrer och på så sätt format sig själv till den artist som han är idag – som skriver, producerar och bär upp sitt eget material. Under de fyra senaste åren har Chords haft New York som sin hemmabas och har där på senare tid arbetat med sin nya skiva Looped State Of Mind. Ett album där han ensam bakom spakarna har tagit full kontroll över låtskrivande, arrangemang och produktion. Själv ser han på skivan som ett slags examensarbete i den ”producentskola” – som han kallar sina fyra senaste år i Brooklyn för.

Chords har under hela sin karriär haft modet att avvika från mittfåran och utmana sig själv för att fortsätta utvecklas som artist. Tidigt i sin karriär tog han sig an sången som ett uttryckssätt. Med Helt Off tog han steget fullt ut i rampljuset som sångare. Med aktuella skivan Looped State of Mind visar Chords sig själv i annat ljus – som producent, låtskrivare och arrangör.

Albumet sammanfattar i stora drag de fyra år Chords tillbringade i New York och är, som han själv beskriver det, en ”laptop- skiva” där grunderna har kommit till hemma i lägenheten för att sedan förfinas och slutföras i större studior i New York, Stockholm och Malmö. Ett arbete som har tagit drygt ett och ett halvt år från första låtskiss till färdig produkt, där processen kring låtskrivande och produktion har varit tidskrävande då Chords ensam har fattat alla beslut.

Now I’m starting fresh, it’s like I ́m changing sheets / I know I made mistakes baby now my slate is clean / ‘cause it ́s a different world and I ́m a different dude/ so now I’m cutting back on people that I listen to/ ‘cause all that bad advice, I let it fade away / I watch it fly out of my window like a paper plane.

Varenda instrumentspår, textrad och rytm har Chords haft full kontroll över. Utöver att han har skrivit och producerat allting är större delen av instrumenten spelade av honom själv. Och i mikrofonbåset har bara Timbuktu släppts in för sitt gästspel i refrängen av Insomnia. Soloskivan, som den i högsta grad är, har inneburit att Chords har tvingat sig själv att skjuta på gränserna, experimentera och utforska nytt territorium för att utvecklas istället för att bli bekväm och stanna kvar i samma spår som tidigare.

På Looped State of Mind tar sången mer plats än på hans tidigare soloalbum. Rapverserna blir ett element av låtarna istället för ett fundament, och de vokala inslagen hämtar inspiration från såväl kontemporär r’n’b som klassisk soul. Det är en artist som tar ut svängarna och använder sin röst med ett större självförtroende som vi hör på skivan. En artist som samlar alla musikaliska riktningar han har tagit under åren i ett och samma artistnamn

Intrycken från USA speglas även i texterna som behandlar drömmar om att komma bort, vardagen på en annan plats långt bort, tacklandet av ett distansförhållande och känslan av att vara utanför sitt vanliga element. Fragment av dessa tankar hörs genom hela skivan i både ballader, som Wasting time, och mer klassiska rapspår som titellåten Looped State of Mind.

Chords är tillbaka i Sverige för att fortsätta att utveckla sitt låtskrivande och producerande och ger med Looped State of Mind en inblick i vad kommande kapitel i hans artistskap kan komma att handla om.